Webshop podrška (091) 536-4857 PON - PET od 8 do 16h
Pomoć i podrška
Webshop podrška (091) 536-4857 PON - PET od 8 do 16h
Besplatna dostava

Besplatna dostava iznad 70 EUR

Koja je najbolja metoda za odvikavanje od pelena?

Slika za kategoriju Koja je najbolja metoda za odvikavanje od pelena?

Kako i kada krenuti s odvikavanjem od pelena?

Jedan veliki korak na putovanju zvanom odrastanje je odvikavanje od pelena. Za odvikavanje od pelena jednako spremni trebaju biti djeca i roditelji, jer ponekad proces odvikavanja zna biti dug i zahtjeva puno strpljenja i razumijevanja.

 

Odvikavanje od pelena uobičajeno počinje između 18. i 30. mjeseca djetetove  starosti. Kada ćete krenuti s odvikavanjem od pelena ovisi o djetetovoj fizičkoj i emocionalnoj zrelosti, a postoje znakovi koje će vam ukazati na to je li vaše dijete spremno na odvikavanje.

 

Koji znakovi upućuju da je dijete spremna na odvikavanje od pelena?

  • Beba ima redovitu stolicu i najčešće nuždu obavlja svaki dan u isto vrijeme
  • Dijete jasno razlikuje veliku i malu nuždu
  • Nervozno je kada je pelena puna i mokra
  • Duži dio dana djetetu je suha pelena, a kada treba mokriti naglasi isto.
  • Dijete počinje shvaćati potrebu za WC-om. Prepoznaje tjelesne signale.
  • Razumije upute ili zadatke koje mu zadate npr. „Možeš li dodati loptu?“
  • Zna samostalno skinuti gaćice ili hlače

 

Koji znakovi pokazuju da dijete nije spremno za skidanje iz pelena?

  • Dijete ne dopušta da mu se skinu pelene
  • Odbija sjesti na tutu
  • Skrivečki obavlja nuždu
  • Popiški se na pod dok stoji pokraj tute

Priprema za skidanje od pelena je već pola posla, zato se naoružajte strpljenjem i budite uporni u svojim namjerama. Nikako ne pokazujte djetetu strah, nervozu ili razočaranje ako ne uspije obaviti nuždu na tuti. Za odvikavanje važna je opuštena atmosfera i puno podrške od strane roditelja.

 

Osim puno strpljenja potrebno je nabaviti pamučne gaćice, kahlicu/tutu, kasnije dijete može ili mokriti na WC školjku uz pomoć nastavka za wc. Kada birate gaćice i tute uključiti dijete u odabir, tako će se osjećati važnim jer donosi jako važne odluke i počet će se osjećati samostalnijim. Isto tako jednako važna je pohvala, zato  pohvalite svoje mališane za sve što naprave, jer skidanje pelena je odlična prilika za stvaranje međusobnog povjerenja između djeteta i roditelja.

 

Najbolja metoda skidanja iz pelena?

Trenutno najpopularnija metoda odvikavanja od pelena je metoda 3 day potty training ili trodnevna metoda skidanja pelena. Uz pomoć ove metode pelene se skidaju u potpunosti i nema ponovnog stavljanja pelena ni po noći. Metoda se pokazala uspješna kod djece mlađe od 25 mjeseci, a kod djece starije od 25 mjeseci uspješna je u gotovo 100 % slučajeva.

 

Prije nego krenete s provođenjem ove metode pripremite nekoliko komada pamučnih gaćica, laganih hlačica koje se jednostavno skidaju, pamučnih majica i tuta na vidljivom mjestu, idealno bi bilo više komada po stanu, ali ako nemate stavite na vidljivo mjesto.

 

Kako se provodi trodnevno skidanje iz pelena?

Dan prvi:

Dijete je potpuno golo ili u gaćicama. Naoružajte se rezervnim gaćicma i tutama, jer vjerojatno je da će nuždu obavljati svugdje, ali će tako i naučiti da postoji tuta u na kojoj sve to mogu obaviti. Poželjno je da taj dan dijete pije više vode kako bi imao potrebu što češće ići na wc, a roditelji ga trebaju što češće ispitivati “ Trebaš li na tutu?“

 

Drugi dan:

Drugi dan dijete je obučeno u hlačice. Drugi dan na sebi ima nešto više robe i dijete će već početi shvaćati da ako ne obavio nuždu na tuti morat će se ponovo skidati i presvlačiti iz mokroga

 

Treći dan:

Dijete je potpuno obučeno. Roditelji koji su provodili ovu metodu navode kako su treći dan djeca sama tražila tutu, sama skidala robu sa sebe.

 

Iako se metoda zove trodnevna, u potpunosti je uredu da vaše dijete ne savlada odlazak na tutu u roku od tri dana. Nekoj djeci trebat će i više od tjedan dana, a ono što je najvažnije da ne odustajete i da ne pokazujete pred djetetom ljutnju i razočaranje ako još uvijek koji put nuždu obavi negdje na podu.

 

 

 

Objavite svoj komentar
*